Hyppää sisältöön

Artikkeli

Jousiammunta – monimuotoinen tarkkuuslaji

21.10.2022

Jousiammunta on varmasti yksi historiamme tunnetuimmista tarkkuuteen keskittyneistä urheilulajeista, jos ei jopa tunnetuin. Voimme vain kuvitella miten kivikaudella jousen keksimisen myötä on tarkkuutta harjoiteltu ja siinä on kilvoiteltu ennen metsälle lähtöä.

Nykyisin jousiammunta on puolestaan laji, joka tarjoaa elämyksiä vauvasta vaariin ja sopii käytännössä lähes kaikenikäisille. Jousiammunta on myös erittäin monipuolinen laji niin erilaisten välineiden kuin myös harjoittelu- ja kilpailumuotojen osalta. Välineistä vaihtoehdoiksi löytyy aito ja alkuperäinen pitkäjousi puunuolilla ampuen, joka edustaa kaikkein alkuperäisintä muotoa jousella ampumisen osalta, kun taas toisessa päässä on taljajousi, jossa vetovastus kevenee epäkeskopyörien myötä, tähtäämisen apuna on diopteritähtäimet ja laukaisussa käytetään laukaisulaitetta. Tähän välimaastoon asettuvat vastakaarityyppiset tähtäimettömät jouset traditional ja vaistojousi sekä olympialaisissa käytettävä tähtäinjousi.  

Jousityyppien lisäksi jousiammunta sisältää useita erilaisia alalajeja, joista ehkä tunnetuin on tauluammunta, joka piirtyy urheilukansan silmiin vähintäänkin neljän vuoden välein olympialaisissa, jossa haetaan 70 m matkalta pudotusotteluiden kautta voittajaa. Toinen päätyyppi alalajeineen on maastoammunta, jossa ideana on kiertää muutaman henkilön ryhmissä maastoon sijoitettu rata, jossa ammutaan niin ylämäkeen kuin alamäkeenkin ja ammuntamatkat sekä taulujen koot vaihtelevat. Maastoammuntakin jakautuu erityyppisiin alalajeihin, joissa on erilaisia paperitauluja tai 3D-eläinkuvia maaleina samalla tavalla kuin tauluammunta jakautuu eri matkoilta ammuttaviin kisamuotoihin niin ulkona kuin hallissa. 

Tampere jousiampujan silmin

Tampereella on aina ollut hyvät olosuhteet jousiammunnan harrastamiseen, mutta tulevan EMG-kilpailun myötä voidaan sanoa, että olosuhteet kehittyvät merkittävästi entistä paremmiksi. Tauluammunnalle Tampereen kaupunki rakentaa uuden hienon jousiammuntakentän Mustavuoreen ja Sasin maastoammuntarata kokee ison muodonmuutoksen ja kehitysaskeleen, kun sinne rakentuu kaksi täysin uutta rataa palvelemaan kilpailuita. Lisäksi Tampereen keskustassa on loistavat harjoitustilat hallikautta palvelemaan Osmonkalliossa, joka on Suomen ainoa jatkuvassa käytössä oleva jousiammuntarata, missä voi ampua 70m matkaa, joka on tauluammunnan pääkilpailumatka ulkona.

Mahdollisuudet harrastamiseen luovat kuitenkin paikalliset jousiammuntaseurat eli TJA ja PJM, jotka toimivat tulevan EMG-kilpailun järjestäjinä TJA tauluammuntakilpailun ja PJM maastokilpailun osalta. Seuroista TJA (Tampereen Jousiampujat ry) on keskittynyt tauluammuntaan ja koordinoi sekä Osmonkallion luolan toimintaa että tulevaa Mustavuoren jousiammuntakenttää. PJM (Pirkanmaan Jousimetsästäjät ry) vastaavasti keskittyy jousimetsästykseen ja sen edistämiseen Pirkanmaalla koordinoiden tähän liittyen maastoammuntaradan ylläpitoa ja kehittämistä. Tietotaitoa ja osaamista eri jousiammuntalajeista sekä jousiaselajeista alueella on siis joka lähtöön.

EMG 2023

EMG-kilpailun järjestäminen on ehdottomasti suurin ponnistus molempien seurojen historiassa, joka on otettu arvostuksella vastaan tavoitteena luoda unohtumattomia elämyksiä osallistujille. Kilpailu on jaksotettu siten, että kaikilla kilpailijoilla on mahdollisuus ottaa osaa sekä maastoammunta- että tauluammuntakilpailuun. Mukana ovat myös ensimmäistä kertaa molemmissa kilpailumuodoissa kaikki jousityypit eli pitkäjousi, traditional, vaistojousi, tähtäinjousi ja taljajousi. Näistä traditional on uusi aselaji tässä kilpailuformaatista.

Toivotamme kaikki jousiampujat ympäri Eurooppaa tervetulleeksi kilpailemaan Tampereelle. 

PS. Lisäksi haluamme vielä muistuttaa, että maastoammunnassa kilpaileville on tarjolla kaksi kilpailua suomessa samalle kilpailumatkalle, kun EMG-kilpailun jälkeen starttaa WBHC2023 kilpailut Rovaniemellä. Mikäpä siis parempi syy lähteä Suomeen kilpailemaan.  

(C) Harri Verho

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle, niin saat uusimmat tiedotteet ja uutiset suoraan sähköpostiisi.

© European Masters Games 2023. Suunnittelu ja toteutus Mainostoimisto AATE