Hyppää sisältöön

Artikkeli

Tampereella on joka päivä saunapäivä! 

25.04.2023

Tampere on tunnettu vuodesta 2018 maailman saunapääkaupunkina. Saunapääkaupunki-titteli on ansaittu Tampereelle kaupungin korkeatasoisilla saunoilla sekä sillä, että niitä on kaikista eniten Suomessa. Maailman saunapääkaupungiksi Tamperetta ovat puoltaneet Kansainvälinen saunaliitto, International Sauna Association ja Suomen Saunaseura ry. 

Tampereen saunakulttuurin nostaminen ja saunapääkaupunki-tittelin käyttäminen lähti liikkeelle tamperelaisten saunayhteisöjen toimesta, kun Tampereen seudulle alettiin rakentaa 20:ttä yleistä saunaa. Saunahistoria kaupungissa on mittava, sillä Tampereen ja samalla Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna, Rajaportti, aloitti toimintansa vuonna 1906.

UNESCO aineeton kulttuuriperintö

Suomalainen saunakulttuuri hyväksyttiin vuonna 2020 UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kyseessä oli ensimmäinen luetteloon hyväksytty suomalaisen kulttuurin ilmentymä. Elävään, aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvat muun muassa saunan lämmitys ja saunomiseen liittyvät tavat sekä perinteet. 

Jos et ole aiemmin uskaltautunut yleiseen saunaan (tai saunaan ylipäätään) se todellakin kannattaa! 

Sauna Capital

4 saunaa mitä #EMG2023 suosittelee

Tampereen seudulla lämpiää yli 55 yleistä saunaa, joissa voi rentoutua ja virkistäytyä läpi vuoden. Olemme koonneet teille listan saunoista, mitä EMG2023 väki suosittelee:

 1. Rauhaniemen Kansankylpylä
  1. Saimme vieraaksemme Kirstyn IMGA:lta ja löylytimme hänet Rauhaniemessä ja dippasimme avannossa peräti 3x. Kesällä Rauhaniemessä on myös upea hiekkaranta.
 2. Kaukajärven uimala
  1. Kirkasvetisen järven rannalla, soutustadionin kupeessa on tarjolla miellyttävä uimapaikka ympäri vuoden. Tilavat saunaosastot, kirkasvetinen Kaukajärvi ja mukava saunaporukka takaavat nautinnon! 
 3. Lapland Hotels Arena
  1. Koe sauna elämys Laawu kattoterassilla pääset tuntemaan kaupungin panoraamanäkymän lumouksen. Rentoudu hetki ulkoporealtaassa ehkä viileän juoman kera – tämä on paras tapa palautua pitkästä päivästä! 
  2. Sunnuntaina 2.7. osallistujilla on mahdollisuus buukata saunavuoro huokeaan hintaan.
 4. Saunalautat
  1. Saunalautalla pääset kokemaan suomalaisen mökkisaunaelämyksen keskellä järveä. Saunan jälkeen pulahdus Näsijärvessä ja herkut grillistä kruunaavat hemmotteluhetken kilpailujen jälkeen. Myös kalastus on lautalla mahdollista. Saunalauttoja voit vuokrata omalle porukallesi esim. täältä: 
   1. https://www.saunalauttatampere.fi
   1. https://www.laineille.fi
   1. https://saunalauttaristeilyt.fi

© European Masters Games 2023. Suunnittelu ja toteutus Mainostoimisto AATE