Hyppää sisältöön

Uncategorized

Wallu Valpio: ”Petankki on urheilumaailman shakkia” 

05.05.2023

Itsensä petankin puoliammatilaiseksi tituleeraava mediapersoona Wallu Valpio, 49, on todellinen tienraivaaja toisessa sukupolvessa lajin parissa Suomessa. Kaikki alkoi, kun perhe muutti Jyväskylästä Vantaan betonilähiöön Valpion ollessa vielä nuori. Naapurusto kokoontui talojen välissä oleville hiekkakentille heittelemään muovikuulia ajanvietteeksi

-Se oli sellaista yhteisöllistä tekemistä. Aikuiset nauttivat keskenään hieman viintä, me lapset pelailimme siinä mukana. Naurua, hyvää oloa ja kuulien heittelyä kaikki kiteytettynä, summaa Valpio. 

Naapuruston pihapeleistä paikallisseuraksi

Vaikka laji mielletään yhä edelleen Suomessa vanhempien ikäihmisten seurapeliksi, on lajilla kuitenkin pitkät perinteet ja vahva suosionsa ympäri Eurooppaa. Petankki on Ranskan kansallispeli. Vantaan Rajatorpan betonilähiössä suureen suosioon noussut kuulapelin ympärille kasvoi vahva yhteisö, jonka myötä Vantaalle perustettiin oma seura, joka kantaa nimeä Vantaan kuulankierittäjät RY. Valpio on kasvanut pienestä pitäen yhteisöllisen lajin parissa, ja pyrkinyt edistämään petankkia lajina Suomessa lähes ensimmäisten joukossa lajin rantauduttua Suomeen 80-luvulla. 

Valpio muistelee aikaa, kun ystävien kanssa jäätiin koulunpihamaalle heittelemään kuulia moneksi tunniksi. 

-Saatoimme heitellä 3–4 tuntiakin kuulia koulun pihalla päivän päätteeksi. Noin 15-vuotiaana tajusin olevani oikeasti siinä melko hyvä ja lähdin myös kisaamaan. Monet voittopystithän on tuotu kotiintuomisina kilpailuista. Parhaimmillani olin jopa kahden pisteen päässä MM-kisapaikasta, Valpio muistelee. 

”Synnit ja naiset” vei innostuksen hetkellisesti

Armeijavuoden jälkeen peli-innostus alkoi hiipua ja sen sijaan elämässä sijaa ottivat Valpion sanoin ”synnit ja naiset”. Monia vuosia kestänyt tauko lajin parissa on kuitenkin nyt tullut päätökseensä, eikä kurssi ole toiseksi enää kääntymässä. 

-Koin noin kolme vuotta sitten pienen valaistumisen. Kaipasin rauhaa elämääni, kaivoin kuulat takaisin esiin ja aloin heittelemään niitä jälleen. Pikkuhiljaa palasin takaisin myös kilpakentille. 

Valpion mukaan mikään ei ole tuonut niin voimakasta tyydytystä elämäänsä kuin urheileminen.

-Kaipasin kilpailuhenkisyyttä. En edes ollakseni jotakuta toista parempi, vaan tietääkseni missä itselläni on kehitettävää ja mitä voisin tehdä vielä itse paremmin. 

Petankkiyhteisö Suomessa

Petankki on lähes jokaiselle tuttu ”mökkipeli” tai kaveriporukan keskuudessa pelailtu seurapeli – mutta miksi lajin viehätysvoima ei nosta harrastaja määriä seuratasolle? 

-”Petankkiyhteisö Suomessa on valitettavasti hieman monotoninen ja eikä kovin mediaseksikäs, johtuen harrastajien keski-iästä. Mediaseksittömyys taas aiheuttaa sen, ettei lajista paljoa puhuta, eikä se houkuttele nuoria lajin pariin. Aion tehdä paljon töitä sen eteen, että petankki nähtäisiin mielikuvitusta ja taitoa vaativana strategisena pelinä, urheilumaailman shakkina.

Valpion mukaan peli vaatii pitkäjänteisyyttä, hahmottamiskykyä sekä kylmähermoisuutta. Ei niinkään kuntoa, vaikka peli- tai turnauspäivät venyvätkin parhaimmillaan yli 10 tunnin mittaisiksi. 

– Kun ammattilaiset heittävät, se on kuin taidetta. Petankki tarjoaa mahdollisuuden pelata peliä, jossa pärjää enemmän ajattelemisella kuin fyysisellä kunnolla, vaikka siihenkin laji antaa hyvän ylläpitävän mahdollisuuden, johon kuka tahansa pystyy. Rohkeasti pelaamaan, kannustaa Valpio. 

Wallu Valpio toimii European Masters Games 2023 -tapahtuman ambassadorina. Valpio osallistuu petankin lajitapahtumaan Tampereella 7.7.-8.7. Petankin lajikilpailun EMG2023 -tapahtumaan järjestää KOOVEE.

© European Masters Games 2023. Suunnittelu ja toteutus Mainostoimisto AATE