Hyppää sisältöön

Artikkeli Uncategorized

EMG2023 lähettiläs Willie Banks: “jokaisena syntymäpäivänäni olen taas ikäluokkani nuorin” 

23.03.2023

Willie Banks nauttii jokaisesta tulevasta ikävuodesta: “jokaisena syntymäpäivänäni olen taas ikäluokkani nuorin”  

European Masters Games 2023 -tapahtumaan saapuva yhdysvaltalainen kolmiloikkaaja kirjoitti nimensä historian kirjoihin, ei pelkästään MM-hopeamitalin myötä Helsingissä vuonna 1983, vaan rytmikkään kannustustaputuksen myötä, joka elää yhtä tänäkin päivänä yleisurheilukatsomoissa. 

Banks naurahtaa ja muistelee hetkeä lämmöllä, vaikka kilpakumppanin kannustamiseksi käsiään yhteen rytmikkäästi taputtanut Banks hävisi MM-kullan puolalaiselle Zdzislaw Hoffmannille 24 sentillä. 

– Näin jälkeen päin mietittynä, me saimme aikaan jotain suurempaa Hoffmannin kanssa kuin MM-mitalit Helsingistä. Kutsumme sitä tänäkin päivänä yhä Hoffmanin kanssa synergiaksi. Kaikki lähti siitä, että Hoffmann oli hyppäämässä viimeistä ratkaisevaa MM-hyppyä. Aloin taputtamaan käsiäni hitaalla rytmillä yhteen, yleisö yhtyi ja Hoffman lähti suoritukseensa ja hyppäsi pidemmälle kuin minä. Seuraavissa kisoissa yleisö aloitti tämän rytmikkään käsientaputuksen kolmiloikkaajien kohdalla ja toisti sitä kilpailusta toiseen. Tuntuu uskomattomalta, että saimme aikaan jotain tuollaista, vaikka rehellisesti itse halusin kannustaa kilpakumppaniani voittoon. Näin siitä muodostui traditio yleisurheilukentille, joka elää yhä, Banks muistelee.

Rytmikkäästä käsien taputuksesta on vierähtänyt jo 40 vuotta, mutta kolmiloikkaaja muistaa päivän kuin eilisen. Nyt Banks on täyttänyt tuoreeltaan juuri 67 vuotta. Yhdysvaltalainen yleisurheilija kertoo iloitsevana jokaisesta tulevasta ikävuodesta. 

– Joka kerran, kun tulee yksi vuosi lisää totean, että voin olla taas nuorin jossakin ikäluokassa. Nyt kun täytyin 67, olen jälleen nuorin tässä ikäluokassa ja voin lähteä hymyssä suin ylittämään itseni elämän eri osa-alueilla. 

Banks ei enää vuosiin ole hypännyt kolmiloikkaa, mutta löytänyt monia muita tapoja, miten on osallistunut huippu-urheiluvuosien jälkeen erilaisiin aikuisurheilutapahtumiin. Omasta kehosta ja mielestä huolehtiminen ei ole ainoa kulmakivi tavoitteiden asettamiseen vaan yhteisöllisyys. Yhteisö, joka yhdistää sinut osaksi tiivistä aikuisurheilijoiden perhettä, josta osaksensa saavat myös nuoremmat sukupolvet. 

– Jos haluat pitää hyvää huolta luustostasi, lihaksistostasi ja kehostasi kaikki liikkuminen on sille kuin öljyä. Tällöin keho alkaa reagoimaan ja tuottamaan mielihyvähormoneja ja tunnet voivasi hyvin. Mottoni kuuluu: ”Motion is lotion.”

– Se että nuoremmat näkevät aikuisten urheilevan tavoitteellisesti ja ylittävän ennen kaikkea itsensä erilaisten suorituksien jälkeen, antaa se nuoremmille sukupolville esimerkkiä siitä, että voit ylittää itsesi iästä riippumatta. Esimerkiksi lapsenlapset voivat olla ylpeitä omasta isoäidistään, joka pitää itsestään hyvin huolta liikkumalla oman tasonsa mukaisesti vielä vanhemmillakin ikävuosilla. 

Banks painottaa, ettei urheilussa saisi olla koskaan kyse pelkästään fyysisen kunnon ylläpidosta vaan oman elämän perinnön muodostamisesta ja rohkeudesta kokeilla jotain sellaista vielä aikuisenakin, mistä on aina haaveillut. 

– Tiedätkö, kun tapaat jonkun, joka ei ole toteuttanut mitään nuorempana, josta on haaveillut.  On panostanut työuraan tai tehnyt jotain muuta. Sitten kun he ovat lähempänä 55 tai jopa 60 ikävuotta, he haluavatkin kokeilla ja toteuttaa vielä jotakin sellaista, mistä ovat aina haaveilleet. Esim. juoksu. He aloittavat juoksuharrastuksen, huomaavatkin hetken kuluttua olevansa siinä ihan hyviä ja haluavat kokeilla vielä vanhemmalla iällä omia kykyjään tavoitteellisesti esim. aikuisurheilutapahtumissa. Se on parasta, mitä yksilö voi tarjota itse itselleen. Kuka etsii itselleen ratkaisuja hyvinvointiin pysyäkseen vain kunnossa? Tarkoitushan on enemmin luoda perintöjä omaan elämään ja siitä saatu energia ja ilo välittyy jokaiselle elämän osa-alueelle. 

Willie Banks nähdään tulevana kesänä European Masters Games 2023 tapahtumassa yhtenä tapahtuman ambassadorina. 

© European Masters Games 2023. Suunnittelu ja toteutus Mainostoimisto AATE